maandag 24 december 2007

prettige kerstdagen





aan alle trappers.













Neen, geen kerstgans maar :

















een dessert uit Nigella's * sensuele chocoladeboetiek



(speciaal voor Lieven) :

Chocolate Cherry Trifle






Divine for any chocolate lovers or trifle lovers for that matter! Good for dinner parties or when you have 4 guests plus.


425ml slagroom - licht opgeklopt met wat suiker

300g kant en klare custard (koud- te krijgen onder de merknaam Bridelait in Delhaize - beetje slappe structuur - de echte is beter) ook "crème anglaise " genoemd



-" 'k heb de custard zelf gemaakt : nodig : 4 dl melk, 4 eierdooiers, 45 gr suiker, twee teelepeltjes maïzena, één vanillestok, 1 dl room

als volgt : de melk, room en de overlangs opengesneden vanillestok in pannetje opwarmen tot bijna aan de kook en zo 15 min laten trekken, dan de zaadjes van de vanillestok met je duimnagel uitduwen in de melk , terug opwarmen tot bijna op kookpunt en op 't einde de vanillestok verwijderen (je droogt de stok af en steekt hem in een bus met witte kristalsuiker - zo maak je "vanillesuiker")



in een andere pan ondertussen de eierdooiers met de suiker en de maïzena klutsen met garde.



tenslotte de warm-hete melk - in een dun straaltje - bij de eieren gieten, onder voortdurend en goed roeren met de garde, de pan op een niet te heet vuur. Dit tot het mengsel een romige dikte krijgt.

Al roerend van het vuur nemen, in een kom gieten om af te laten koelen (bedekken met folie direct op het mengsel om velvorming te voorkomen).


Je kan dit onderdeel de dag voordien al klaarmaken.


3 soeplepels donkere rum of brandy

6x muffins met chocolade snippers in verwerkt; elke muffin in 8 sneetjes gesneden (of twee platte dozen brownies uit Delhaize, ook in nuttige sneetjes te snijden)








390g Cherry Compote (als je ze nergens vindt, koop dan een pot ingelegde kersen en stoof ze even op met wat kristalsuiker, en laten afkoelen natuurlijk of zo - en uitgelekt - te gebruiken nvdr.)

zwarte chocalade voor de versiering

1.75 liter glazen bowl


Meng voorzichtig 1/3 van de opgeklopte slagroom in the custard. Sprenkel rum of brandy over the muffin muffin sneetjes en leg een eerste laag muffins op de bodem van je bowl, erboven 1/3 van de custard en een laag kersen. Herhaal dit laag na laag, eindigend met een laag muffins en erboven de rest van de slagroom. Effen alles met een spatel en versier met de gesnipperde chocolade. Zet te koelen en serveer.


SMAKELIJK

1 opmerking:

DE ZOMERTRAPPERS zei

de meesten vonden het een beetje "messy" van uitzicht maar t was wel allemaal op, niks meer in de pot